Monestirs i centres d'interpretació

Terra de Comtes i Abats té com a principals elements patrimonials els monestirs de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, que conformen un dels conjunts d’arquitectura i art medieval més importants del país, així com el santuari de Montgrony. Al seu entorn, s’ha bastit una xarxa d’equipaments i centres d’interpretació, que tenen per objectiu posar en valor, explicar, documentar, interpretar i difondre un territori carregat d’història, amb recursos museogràfics i didàctics de nivell.

Conjunt Monàstic de Santa Maria de Ripoll

Més enllà de la seva gran transcendència històrica, el monestir de Ripoll, fundat per Guifré el Pelós l’any 879, és un dels monuments romànics més importants de Catalunya. La portada, del segle XII i concebuda a manera d’arc de triomf, és la peça romànica més important, altrament coneguda com La Bíblia en pedra i candidata a Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. Al centre, a la part superior, hi podem observar la majestat, flanquejada pels símbols dels evangelis. A la part inferior es poden apreciar diversos animals mítics i la representació dels set pecats capitals.

A tocar del monestir, el Centre d’Interpretació és un equipament inaugurat el 2013. Amb un discurs expositiu nítid, tècniques museogràfiques avançades i eines interactives, dóna les claus per comprendre la transcendència història del monestir de Ripoll. Situat a la capella de la Congregació, construïda al segle XVII a l’església de sant Pere de Ripoll, el Centre d’Interpretació ens endinsa en les diverses dimensions del conjunt monàstic: històrica, nacional, religiosa, social i cultural.

Consulteu la proposta especial de visites

FOTO 13

Monestir de Sant Joan de les Abadesses i Palau de l’Abadia

Fundat el 885 també per Guifré el Pelós, fou el primer monestir femení de Catalunya, i la primera abadessa fou Emma, la filla de Guifré. Un dels monuments més importants del Romànic català, amb una església de planta de creu llatina i una sola nau i cinc absis. Destaca el conjunt escultòric del Davallament o del Santíssim Misteri (1251), obra molt remarcable del Romànic català, i un claustre d’estil gòtic.

Al seu costat, el Palau de l’Abadia, construït el segle XIV, va ser declarat el 2013 Bé Cultural d’Interès Nacional. Ha estat reformat diverses vegades . Destaquen els elements gòtics i el petit claustre, molt ben conservat, que comunica les diferents parts del palau.

Consulteu la proposta especial de visites

FOTO 14

Santuari de Montgrony i Centre d’Interpretació Montgrony Any 0

Ubicats al terme actual de Gombrèn. El santuari és situat al contrafort del Puig de Coma Ermada, a prop de l’església romànica de Sant Pere de Montgrony, documentada des de l’any 899, però reconstruïda el segle XII. L’església té una sola nau coberta amb volta de canó, i capçalera hi podem observar la decoració típica del romànic llombard.

El Centre d’Interpretació Montgrony Any 0, inaugurat el 2012 i situat al santuari, ens endinsa en la història d’Otger Cataló, un dels personatges patriòtics transcendentals dels orígens de Catalunya. El Centre d’Interpretació, amb una museografia audiovisual i interactiva, ens permet fer un viatge de més de mil anys als orígens de Catalunya i a una terra plena de llegendes.

Consulteu la proposta especial de visites

FOTO 15

 

 

També et pot interessar:

Els grans monestirs
Un gran patrimoni per visitar
Gastronomia del Ripollès

 

  • turisme familiar1
  • excursionisme2
  • festes tradicions1
  • muntanya1
  • esqui1
  • btt1
  • hipica1
  • benestar1
  • rutes1

app terra comtes

Terra de Comtes i Abats          
         
Consorci Ripollès Desenvolupament Departament Empresa i Ocupació Gobierno de España Unió de Botiguers de Ripoll Comerç de Sant Joan de les Abadesses
PLA DE DINAMITZACIÓ DEL PRODUCTE TURÍSTIC TERRA DE COMTES I ABATS / PLAN DE DINAMIZACIÓN DEL PRODUCTO TURÍSTICO TERRA DE COMTES I ABATS

   diputacio  Fons Eurpeu de Desenvolupament Regional Cooperació Territorial     
INVIRTIENDO EN NUESTRO FUTURO / INVESTIR DANS NOTRE AVENIR

   El Ripollès Pirineus Costa Brava  Catalunya 
TERRA DE COMTES I ABATS FORMA PART DE DIFERENTS MARQUES TURÍSTIQUES

 MAPA WEB